Copyright © Hrvatski hidrografski institut-Split

Primjeri izmjere

PELJEŠKI MOST - snimak izvedenog stanja

brodica za izmjeru i Pelješki most

Na zahtjev izvođača radova, tvrtke CHINA BRIDGE AND ROAD CORPORATION, podružnica Zagreb, 11. ožujka 2022. god. obavili smo hidrografsku izmjeru izvedenog stanja podmorskog dijela gradilišta PELJEŠKOG MOSTA. Izmjera je obavljena u svrhu unošenja novogradnje i plovnog puta u službene pomorske karte i druga izdanja Hrvatskog hidrografskog instituta https://www.hhi.hr/vijesti/radni-posjet-drzavnog-tajnika-ministarstva-mora-prometa-i-infrastrukture-josipa-bilavera-hrvatskom-hidrografskom-institutu. Video snimljen prilikom izmjere možete pogledati na poveznici https://youtu.be/23xgQrkFV70 dok vizualizaciju podmorja kroz 3D model možete pogledati na poveznici https://www.geomar.hr/assets/PB-Raw-MBES-dataset.mp4

U posljednje vrijeme, kako se bliži svečano otvorenje, pojavljuju se mnoge slike impresivnog Pelješkog mosta, na kojima se iz svih perspektiva vidi gradnja iznad mora.

Ali što je s podvodnim dijelom strukture?

Evo malo drugačijeg pogleda na ovaj izniman most.

U nastavku možete pronaći videozapis i slike koji prikazuju neobrađene skupove podataka o oblaku točaka s više zraka za postavljenu kapu pilota na podmorskim pilotima, kao i okolno morsko dno.

Ovi visokokvalitetni podaci prikupljeni su u sklopu hidrografskog istraživanja koje je provedeno u svrhu kartiranja Pelješkog mosta i novouspostavljenog plovnog puta u službene navigacijske karte i druge navigacijske publikacije.

Oblak mjerenih točaka (eng. point cloud)

Prikaz podmorskog dijela građevine: piloti i podmorski dio naglavnice na kojoj leže stupovi Pelješkog mosta. Podmorski dio građevine detaljno je snimljen višesnopnim dubinomjerom visoke rezolucije Teledyne RESON SeaBat T20-P.